Terwijl het land doorgaat met politieke onrust en protesten, heeft de grootste bank van Wit-Rusland een cryptocentrische valutawisseldienst opgezet.

De grootste bank in Wit-Rusland – de ASB Belarusbank – heeft naar verluidt een juridische dienst gelanceerd die klanten uit het land en Rusland in staat stelt cryptocurrencies te kopen.

Gebruikers zullen digitale activa kunnen omwisselen voor Wit-Russische en Russische roebels, Amerikaanse dollars en euro’s, rechtstreeks met hun Visa-betaalkaarten.

Wit-Russische bank om cryptoaankopen toe te staan

Volgens de Prime Press berichtgeving, heeft de grootste bank in Wit-Rusland naar volume van het eigen vermogen, activa, leningen en deposito’s samen met een cryptocurrency exchange genaamd White Bird om de nieuwe dienst te starten met ingang van vandaag – 13 november.

Aanvankelijk zullen alleen burgers van de Republiek Wit-Rusland en de Russische Federatie via de bank in staat zijn om met crypto code te communiceren. De entiteit is echter van plan om de lijst van landen binnenkort uit te breiden.

De bank is jaren geleden begonnen met een groter programma voor digitale transformatie, en het vrijgeven van de cryptokredietdienst is de eerste belangrijke stap.

Het is de moeite waard om op te merken dat het rapport niet heeft onthuld welke cryptocurrency activa beschikbaar zullen zijn voor aankoop via de bank. White Bird heeft echter beloofd dat de lijst „uitgebreid“ zal zijn, en de exploitant is van plan om extra functies op te nemen die gecombineerd moeten worden met de traditionele financiële sector.

De protesten in Wit-Rusland

De lancering van deze dienst komt in tijden van onzekerheid en politieke protesten in het land. De Wit-Russische bevolking heeft het grootste deel van 2020 op straat geprotesteerd.

De eerste kleine demonstraties begonnen in de aanloop naar en tijdens de presidentsverkiezingen. Ze werden echter dramatisch verhevigd toen bekend werd dat president Alexander Loekasjenko voor de zesde keer heeft gewonnen. Hij is sinds 1994 in functie.

Loekasjenko’s belangrijkste tegenstander, Sviatlana Tsikhanouskaya, verwierp de legitimiteit van de uitslag. Zelfs de Europese Unie volgde het voorbeeld, riep op tot nieuwe verkiezingen en veroordeelde de repressie en het geweld tegen de demonstranten.

De EU heeft sancties ingesteld tegen veertig Belarussische functionarissen die worden beschuldigd van politieke repressie en verkiezingsfraude, maar Loekasjenko maakte geen deel uit van die lijst. Interessant is dat de regering als reactie daarop symmetrische sancties heeft opgelegd aan een onbekend aantal EU-functionarissen.

Bovendien gaf Loekasjenko de Unie de schuld van haar pogingen om „Wit-Rusland te schaden“ door het huidige regime te destabiliseren en tegelijkertijd de oppositie te steunen.

Tot nu toe is Loekasjenko aan de macht gebleven terwijl de protesten voortduren. Helaas zijn de autoriteiten openlijk gewelddadig geweest tegen de demonstranten, met talrijke gevallen van vermisten, gewonden en zelfs doden.